Ajowan
Vanaf € 3,45
Ajowan staat ook bekend als ajwain en is familie van komijn en karwij. De scherpe selderijsmaak laat onder andere je soepen en stoofschotels (zoals curry’s) extra lekker smaken. Ajowan zaadjes geven een smaak die pikant en bitter is, maar als je het meekookt wordt de smaak wat verzacht. De zaden zorgen voor balans in gerechten. Ajowan smaakt heerlijk en is een geweldige toevoeging aan je kruidenkast.
- De voordeligste kruidenwinkel
- Nederlandse webshop
- Vragen? Bel ons op 010-3046089
- Geen plastic, duurzaam verpakt
- Gratis verzending boven € 50,-
- Bestel nu, morgen in huis
- 97% wordt op tijd bezorgd
- Klanten geven ons een 9,6
- Binnen 30 dagen retourneren
Meer mogelijkheden
Beschrijving
Ajowan zaden
Ajowan zaad (Trachyspermum ammi) is verwant met onder andere anijs, asafoetida, karwij, selderij, komijn en peterselie. De plant komt oorspronkelijk uit Zuid-India, maar wordt gekweekt in heel Midden-Azië, Noord-Afrika en Ethiopië. De grijsachtig groene zaden zijn gebogen en gestreept en lijken op karwij- of komijnzaden. Ajowan wordt in keukens over de hele wereld toegepast en staat ook bekend als: ajwan, kamun al-mulaki of taleb el koub (Arabisch), yin dou eng hui xiang (Mandarijn), nanava (Farsi), ajowan (Frans, Duits, Japans, Portugees en Spaans) en ajwain of carom omum (Hindi). In het Engels wordt het Ajowan, Bishop’s Weed, Carom en Ethiopian Cumin genoemd.
Hoe smaakt ajowan?
De geur van ajowan is sterk, met een ondertoon van tijm en komijn en de smaak is warm en mild. Het aroma wordt sterker wanneer de zaden voor het eerst worden gemalen of wanneer ze in olie of boter worden gebakken.
Ajowan gebruiken
Ajowan wordt breed toegepast en vind je in Aziatische, Ethiopische, Indiase, Iraanse en Pakistaanse keukens. Het past goed bij zetmeelrijk voedsel, vooral ciabatta (langwerpig, langwerpig Italiaans brood met een zachte binnenkant en een licht knapperige korst), sperziebonen, peulvruchten en wortelgroenten. Ajowan is populair in Noord-Indiase (vooral in Gujarat en Punjab) vegetarische gerechten. Wanneer Ajowan zaden gebakken worden in boter of olie, geven ze een tijmachtige geur af. Vanwege hun overweldigende smaak is het aan te raden om de hele zaden niet te vroeg in het kookproces te gebruiken.
Ajowan past goed bij vis (vooral bij gebruik met knoflook en citroensap) en recepten met kikkererwtenmeel. Je kunt het ook toepassen bij curry’s, stoofpotten met linzen, noten, gebak en bittere groenten. Ajowan is goed te combineren met kardemom, kaneel, komijn, venkelzaad, kruidnagel, knoflook, peper en kurkuma. De ajowan zaden worden over het algemeen gemalen en aan gerechten toegevoegd aan het einde van het kookproces. Spaarzaam gebruiken, omdat de krachtige smaak een gerecht gemakkelijk bitter kan maken.
Ajowan als alternatief voor…
Ajowan kan worden gebruikt in plaats van komijn voor een verrassend robuustere smaak.
Ajowan vervangen
De smaak van ajowan vertoont opvallende veel gelijkenissen met die van tijm. Zowel tijm als ajowan hebben dezelfde combinatie van houtachtige en muntachtige tonen, aangezien beide rijk zijn aan de essentiële olie thymol. Als je gedroogde tijm gebruikt als vervanging voor ajowan zaad, gebruik dan precies dezelfde hoeveelheid als in je recept staat voor ajowan.