Bewaaradvies kruiden en specerijen

Verstop je je basisvoorraad kruiden en specerijen liever in een kast of heb je een mooi kruidenrekje met potjes op het aanrecht staan? Misschien ben je wel iemand die denkt dat kruiden langer houdbaar zijn als je ze in de vriezer bewaart. Waarschijnlijk heb je nooit stil gestaan bij een aantal basisregels die gelden voor het bewaren van kruiden en specerijen. Als je deze regels volgt, behoud je de smaak en de kwaliteit en kun je veel langer genieten van de heerlijke smaak van de kruiden en specerijen van Voordeelkruiden.

Waar moet ik mijn kruiden en specerijen bewaren?

Bewaar je kruiden en specerijen op een koele, droge plaats. Een constante temperatuur rond de 20 graden is ideaal. Bewaar kruiden niet in de buurt van warmtebronnen zoals een kookplaat. Een goede opslagruimte zorgt ervoor dat je kruiden en specerijen droog, donker en uit de buurt van hittebronnen worden bewaard. Als je de kruiden uit onze luchtdichte verpakkingen hebt gehaald, adviseren wij om de kruiden goed afgesloten te bewaren in bijvoorbeeld een plastic bewaardoosje. Je kunt de kruiden op deze manier tot een jaar echt lekker en smaakvol houden.

Hoe je kruiden en specerijen niet moet bewaren

Kruiden, specerijen en chilipepers verliezen hun smaak sneller wanneer ze worden blootgesteld aan hitte. Bij blootstelling aan hitte drogen de oliën in kruiden en specerijen uit. Omdat de olie meestal de smaak bepaalt, betekent het verliezen van olie ook het verliezen van smaak. Houd kruiden en specerijen dus weg van je kookplaat en plaats ze niet op de vensterbank boven de radiator.

Het kruidenrekje op het aanrecht is dus geen goed idee vanwege de warmte. Maar in glazen kruidenpotjes gaat het nog sneller mis. Door zonlicht verslechtert de kwaliteit van kruiden en specerijen veel sneller. Kruiden en specerijen zijn lichtgevoelig, wat betekent dat ze beginnen af ​​te breken en uitdrogen wanneer ze worden blootgesteld aan direct licht.

Ben je iemand die kruiden en specerijen bewaart in de koelkast of vriezer? Dat is ook niet goed voor deze producten. Elke keer dat je je specerijen uit de koelkast of viezer haalt, moeten ze zich aanpassen aan de temperatuur van je keuken. Deze temperatuursveranderingen zullen condensatie op de specerijen veroorzaken, waardoor de kwaliteit verslechter en de houdbaarheid wordt verkort. Als er condensatie is, bestaat de kans op schimmelvorming. De kruiden ruiken dan muf en zijn dan niet meer geschikt voor consumptie. Muffe en beschimmelde kruiden en specerijen moeten onmiddellijk worden weggegooid.

Niet doen: kruiden direct uit het potje in de pan

Het is makkelijk om kruiden en specerijen direct uit het potje in de pan te doen, maar voor de kwaliteit van de kruiden is dit niet aan te raden. Als het kruidenpotje open gaat boven een pan, dringen de hitte en de stoom uit de pan in het potje. Dit kan condens veroorzaken wat weer kan leiden tot schimmelvorming. Het is beter om de kruiden eerst in de palm van je hand of in een een lepel te doen en vervolgens aan je gerecht toe te voegen.