Kruiden en specerijen bewaren

Kruiden-en-specerijen-bewaren

Kruiden en specerijen zijn onmisbaar in iedere keuken en geven je favoriete gerechten smaak en kleur. Maar alleen als ze vers worden gehouden. Lees hier hoe je kunt bepalen of kruiden nog vers zijn en hoe je ze het beste kunt bewaren.

Kunnen kruiden over de datum gaan?
Op al onze productverpakkingen staat een zogenaamde THT-datum (“ten minste houdbaar tot” datum) vermeld. Dit betekent dat je het product tot deze datum kunt gebruiken met behoud van de maximale smaak en kwaliteit. Na deze datum, kun je de kruiden en specerijen blijven gebruiken maar neemt de kwaliteit wel af.

Opslagruimte
Een kruidenpotje boven je kookplaat is misschien handig, maar omdat kruiden en specerijen verslechteren wanneer ze worden blootgesteld aan hitte, licht en vocht, is dit niet de meest ideale plek om ze te bewaren. Lees hier waar je kruiden en specerijen het beste kunt bewaren.

De beste bewaartemperatuur voor kruiden en specerijen is rond 20 graden. Dit betekent dat ze uit de buurt van bijvoorbeeld de kookplaat en de hitte van de zon moeten worden gehouden. Temperatuurschommelingen kunnen condensatie veroorzaken en uiteindelijk schimmelvorming veroorzaken.

Let dus op dat je kruiden en specerijen ergens bewaart waar de temperatuur constant is. Het beste bewaar je kruiden en specerijen droog en donker. Potten van RVS of donkerkleurig glas met luchtdichte deksels zijn ideaal. Je kunt de potten vervolgens in een kast of lade bewaren. Kortom, bewaar je kruiden en specerijen in schone, luchtdichte potten en uit de buurt van hitte en licht.