Groene kardemom
Vanaf € 3,45
Kardemom heeft een zoete, scherpe geur. Deze populaire specerij is familie van de gember. Onze groene kardemom peulen hebben een zeer frisse geur en een heerlijke aroma. Je kunt het gebruiken in hartige en zoete gerechten. Kardemom kom je tegen in vele kruidenmixen. Van de Ras el Hanout en Garam Masala tot Berbere kruiden. In India wordt de peul in zijn geheel meegekookt in curry’s, rijst of Indiase theemengsels. Kardemom wordt ook gebruikt om gebak, koekjes, muffins en broodjes extra smaak te geven.
- Bestel nu, morgen in huis
- Klanten geven ons een 9,6
- Vaste bezorgkosten van € 4,95
- Vragen? Bel ons op 010-3046089
- Niet tevreden, geld terug
Meer mogelijkheden
Beschrijving
Groene kardemom
Groene kardemom behoort tot dezelfde familie als kurkuma en gember en komt oorspronkelijk uit India en Sri Lanka. Tegenwoordig wordt kardemom ook geproduceerd in Guatemala, Indonesië, Mexico en Vietnam. De kardemom peulen worden geoogst als ze onrijp zijn en in de zon gedroogd. De binnenste zaden zijn donkerbruin tot zwart van kleur en zijn meestal plakkerig. De vuistregel is hoe plakkeriger het zaad, hoe verser het product.
Verschil tussen groene kardemom en zwarte kardemom
Naast de groene kardemom is er ook een zwarte/bruine variant; de zwarte kardemom. Deze komt uit dezelfde gemberfamilie en de peulen zijn groter en donkerbruin van kleur. Ook is de smaak van zwarte kardemom compleet anders, rokerig en kruidig. Als je in een recept kardemom moet gebruiken, gaat het vaak om de groene peulen.
Herkomst kardemom
Er wordt aangenomen dat Alexander de Grote de eerste kardemompeulen vanuit India naar Europa liet komen. Tegenwoordig is kardemom erg populair in de Afrikaanse, Arabische, Aziatische, Indiase en Scandinavische keuken.
Hoe smaakt kardemom?
De smaak van kardemom is complex, licht zoet, bloemig citrusachtig. Het is het beste om kardemom vers te malen voor de beste geur en smaak, omdat de smaak en de aroma van gemalen kardemom in de loop van de tijd achteruit gaan. Kardemom versterkt zowel hartige als zoete smaken en is een belangrijk ingrediënt in veel kruidenmengsels: speculaaskruiden, Baharat, Berbere kruiden, Garam Masala en Ras El Hanout .
Gebruik kardemom
In India worden hele peulen gebakken en toegevoegd aan groente- en vleescurry’s. In Europa wordt het zaad gebruikt om brood en gebak op smaak te brengen. In Arabische landen wordt kardemom toegevoegd aan koffie. Kardemom is in Scandinavische landen te vinden in verschillende soorten broodgerechten, zoet gebak en wordt het toegevoegd aan recepten in plaats van kaneel. Kardemom kan worden gebruikt in hartige gerechten zoals puree, rijst, sauzen, soepen, stoofschotels en combineert goed met kip, vlees, zeevruchten en groenten. Of voeg kardemom toe aan zoetjes zoals ijs, vla, rijstpudding of strooi ze over een verse fruitsalade. Wees spaarzaam met het gebruik van kardemom, de smaak is overheersend. Kardemom combineert goed met chilipoeder, kaneel, kruidnagel, koriander, komijn, paprika, peper en saffraan.