Anijszaad
Vanaf € 2,45
Anijszaad, of kortweg anijs, wordt veel in bakgerechten toegepast vanwege zijn typische, zoete smaak. Het is een belangrijk onderdeel van de populaire Chinese 5 spice kruidenmix. Ook wordt anijszaad toegevoegd aan dranken voor een zoetig aroma. Je komt het daarom tegen in dranken zoals Turkse raki, Griekse ouzo en Franse pastis. Anijs wordt ook gebruikt in “muisjes” die bij geboorte worden gestrooid op beschuit met muisjes. Anijszaad kan ook worden gebruikt als thee. Anijs thee bevordert de spijsvertering en is slijmoplossend. Daarom wordt het vaak in hoestmiddelen gebruikt.
- Bestel nu, morgen in huis
- Klanten geven ons een 9,6
- Gratis verzending boven € 50,-
- Vragen? Bel ons op 010-3046089
- Niet tevreden, geld terug
Meer mogelijkheden
Beschrijving
Anijszaad: een wereldkruid
Anijszaad is een kruid uit de schermbloemenfamilie, waar ook karwij, komijn, dille, peterselie en venkel toe behoren. Het heeft een heerlijke zoete, fruitige en warme smaak waardoor het perfect is voor snoep en koekjes. Anijs en steranijs hebben nagenoeg dezelfde naam maar zijn zeker niet hetzelfde. Anijszaad komt namelijk van een plant en steranijs komt van een boom. Ze smaken ongeveer hetzelfde maar steranijs is krachtiger en meer bitter van smaak. Anijszaad kom je in veel keukens over de hele wereld tegen. Anijs wordt “habbet hilwa” genoemd in het Arabisch, “huei xiang” in het Mandarijn, “anis vert” in het Frans, “anis” in het Duits en Spaans, “patli saunf” in het Hindi, “anisu” in het Japans, “erva doce” in het Portugees.
Geschiedenis anijs
De geschiedenis van anijs gaat helemaal terug tot het Oude Egypte, waar het gebruikt werd om de spijsvertering te vergemakkelijken. Europeanen geloofden dat anijs een afrodisiacum was en dachten dat het hielp tegen nachtmerries. Men dacht ook dat het een remedie voor epilepsie was. De monniken in de Middeleeuwen maakten likeuren die zo intens van smaak waren dat ze bijna pijnlijk waren om te drinken. In India werd na de maaltijd op anijszaad gekauwd om de spijsvertering te bevorderen en voor een frisse adem. Deze traditie zie je vandaag de dag nog steeds in India. In de bijenteelt geloofde men dat anijsolie bijen kon aantrekken, zelfs als er geen bloemen waren waar de bijen konden rond hangen.
Koken met anijs
Anijszaad is een populaire ingrediënt in desserts, snoepjes, cakes en koekjes. In Europa wordt het gebruikt om zoete broodjes op smaak te brengen. De Indiase keuken gebruikt soms anijszaad in chaunk, een kruidenmix die meestal wordt opgewarmd in olie, zodat de kruiden hun smaken volledig behouden. Dit wordt gebruikt als basis in veel Indiase gerechten. In Spaanse landen zijn de zaden populair in stoofschotels. Anijszaad laat zich het beste combineren met de volgende kruiden: piment, kaneel, kardemom, venkel, knoflook, steranijs en peper. Probeer ook eens onze gemalen anijs.
Alternatief voor anijs
Voor bepaalde recepten kun je anijszaad vervangen door steranijs, omdat ze een vergelijkbaar smaakprofiel hebben. Venkelzaad is iets zoeter dan anijszaad, maar kan ook worden gebruikt als vervanging.
Anijs thee
Anijsthee is een populaire kruidenthee met een licht zoete smaak. Het bevordert onder andere de spijsvertering en verlicht maag- en darmklachten. Gebruik voor een kop anijsthee 1-2 theelepels anijs, overgiet deze met een kopje heet water en laat het 10 minuten trekken.