Tijm
Vanaf € 2,45
Tijm is verwant aan zowel munt als oregano en heeft een uitgesproken smaak en geur. Het is een belangrijk onderdeel van klassieke kruidenmixen zoals za’atar, Provençaalse kruiden en bouquet garni. Tijm is heel geschikt om lang mee te laten sudderen in stoofpotten en bij vlees. Je kunt het in marinades en sauzen gebruiken. Ook past tijm goed in groente- en aardappelgerechten uit de oven. Tijm kan ook worden gedronken als kruidenthee. Tijm thee zou helpen bij verkoudheid en keelpijn.
- De voordeligste kruidenwinkel
- Nederlandse webshop
- Vragen? Bel ons op 010-3046089
- Geen plastic, duurzaam verpakt
- Gratis verzending boven € 50,-
- Bestel nu, morgen in huis
- 97% wordt op tijd bezorgd
- Klanten geven ons een 9,6
- Binnen 30 dagen retourneren
Meer mogelijkheden
Beschrijving
Wat is tijm?
Tijm (Thymus vulgaris) is een geslacht uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae) en is verwant aan andere Mediterrane kruiden, zoals salie, rozemarijn, oregano en bonenkruid. Tijm vormt samen met laurier en oregano onze bouquet garni kruidenmix. Tijm werd al door de Egyptenaren gebruikt bij het balsemen van hun doden. De Romeinen gebruiken het als keukenkruid en hebben het in heel Europa geïntroduceerd. Over de herkomst van het woord tijm (Latijn: Thymus) is men verdeeld. Sommigen denken dat het woord afstamt van tham, wat in het Egyptisch werd gebruikt om de zalf/olie aan te duiden waar de doden mee werden gebalsemd. Anderen denken dat het zijn oorsprong heeft in het Griekse thy, wat geur betekent.
Tijm gebruiken in de keuken
Tijm past in bijna elk gerecht en is één van de meest gebruikte kruiden in Mediterrane keukens. Tijm laat groente, vlees, kip en vis extra lekker smaken. Het is goed bestand om lang mee te koken zonder te overheersen; de smaak komt langzaam vrij tijdens het kookproces. Tijm past heel goed bij gerechten op basis van tomaten. Tijm combineert goed met onder andere ajowan, knoflook en paprikapoeder.
Tijm en gezondheid
Tijm heeft veel bijzondere eigenschappen en is behalve een populair ook een geliefde kruidenthee. Tijm helpt onder andere tegen verkoudheid en lost slijm op in de luchtwegen. Het helpt tegen hoesten en verlicht keelpijn. Veel hoestsiropen maken gebruik van tijmextract. In plaats van hoestsiroop kun je tijmthee drinken. Overgiet een eetlepel tijm met een kop kokend water en laat het 10 minuten trekken. Drink meerdere kopjes per dag om het hoesten te verlichten. Bij verkoudheid en keelpijn kun je ook stomen met tijm. Overgiet 2-3 eetlepels tijm met 1,5 liter kokend water, hang een handdoek over je hoofd en houd je hoofd boven de damp. Adem rustig in en uit en ga door tot het water is afgekoeld. Probeer het drie keer per dag te doen voor het slapengaan. Tijm staat bekend om zijn kalmerende eigenschappen, vanwege de aanwezigheid van carvacol. Dit is een stof die helpt ontspannen.
Tijm vervangen
Goed om te weten. Gedroogde tijm is 3 keer sterker dan verse. Als je voor een recept 3 theelepels verse tijm moet gebruiken, kun je dit vervangen door 1 theelepel gedroogde tijm. Tijm is een heerlijk geurend Mediterraan kruid dat een warme smaak toevoegt aan hartige gerechten. Geen tijm in huis en heb je het nodig voor een gerecht? Dan kun je de oregano gebruiken. Oregano is een van de beste vervangers voor tijm, omdat het qua smaak het beste in de buurt van tijm komt. Marjolein is ook een prima vervanger voor tijm. Het is een beter alternatief dan oregano als je niet houdt van de sterke geur van oregano.