Basilicum
Vanaf € 2,45
Deze gedroogde basilicum heeft een ongelooflijke geur en aroma. Het heeft heeft een licht zoet, kruidig aroma met een ondertoon van anijs en munt. Basilicum is populair in gerechten in de Thaise keuken en in landen rond de Middellandse-Zee. Het is onmisbaar in tomatensauzen, soepen, bruschetta’s en saladedressings.
- Bestel nu, morgen in huis
- Klanten geven ons een 9,6
- Gratis bezorgd boven € 35,-
- Vragen? Bel ons op 010-3046089
- Niet tevreden, geld terug
Meer mogelijkheden
Beschrijving
Basilicum, het koninklijke kruid
Net als veel andere populaire kruiden, behoort basilicum tot de lipbloemenfamilie. De familie omvat veelgebruikte keukenkruiden als tijm, munt, basilicum, marjolein, salie en rozemarijn. Basilicum is ontstaan in Perzië en India, waar het al meer dan 5.000 jaar wordt verbouwd. Tegenwoordig zijn Egypte en de Verenigde Staten de belangrijkste landen waar basilicum wordt verbouwd. De naam basilicum verwijst naar het Griekse Basileus wat koning of koninklijk betekent. Bij de Oude Grieken stond basilicum bekend als “koning van de aromatische kruiden”, alleen geplukt door vorsten en andere hoge persoonlijkheden.
Smaakprofiel
Basilicum smaakt mild en licht zoet. Het heeft een zeer lichte kruidentoon waardoor het in veel gerechten kan worden gebruikt. Het past onder andere goed bij vlees, groenten en kaas- en eiergerechten. Basilicum combineert heel goed met tomaat.
Gebruik en toepassing van basilicum
Basilicum wordt in keukens over de hele wereld gebruikt, vooral in Azië (Thailand en Vietnam) en Italië. Het is een extreem makkelijk te gebruiken kruid omdat het echt overal kan worden toegepast. Basilicum combineert goed bij peterselie, tijm, bonenkruid en rozemarijn. Pas ook op dat je het niet te lang meekookt, omdat basilicum tijdens het koken zijn smaak verliest. Het beste voeg je basilicum aan het einde van het recept toe. Basilicum past heel goed bij vlees, of het nu gaat om kip, lam, kalkoen, konijn en wild gaat: Voeg het altijd na of aan het einde van het koken toe. Het past ook heel goed bij vis (rauw of gekookt), zeevruchten en alle soorten schaaldieren. De smaak van basilicum is subtiel, dus wees niet bang om ermee te experimenteren in je gerechten.
Basilicum vervangen
Een van de beste vervangers voor basilicum is een ander populair kruid: oregano. Oregano heeft een vergelijkbaar smaakprofiel als basilicum, hoewel het een meer uitgesproken smaak heeft. Een ander alternatief voor basilicum is tijm. Tijm heeft een meer uitgesproken smaak en is in vergelijking met basilicum sterk, peperig en heeft sterkere tonen van munt. Als je tijm als vervanger gebruikt, doe dit dan spaarzaam!