Basilicum
Vanaf € 2,45
Onze gedroogde basilicum heeft een heerlijke, intense geur en aangename smaak. Dit geurige kruid heeft een licht zoet, kruidig aroma met een ondertoon van anijs en munt. Basilicum is populair in gerechten in de Thaise keuken en in landen rond de Middellandse-Zee. Het is onmisbaar in tomatensauzen, soepen, bruschetta’s en saladedressings. Basilicum is heel populair als keukenkruid maar is ook geschikt om als kruidenthee te drinken. Basilicum thee heeft antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen en geeft een boost aan je spijsvertering.
- De voordeligste kruidenwinkel
- Nederlandse webshop
- Vragen? Bel ons op 010-3046089
- Geen plastic, duurzaam verpakt
- Gratis verzending boven € 50,-
- Bestel nu, morgen in huis
- 97% wordt op tijd bezorgd
- Klanten geven ons een 9,6
- Binnen 30 dagen retourneren
Meer mogelijkheden
Beschrijving
Basilicum, het koninklijke kruid
Net als veel andere populaire kruiden, behoort basilicum tot de lipbloemenfamilie. De familie omvat veelgebruikte keukenkruiden als tijm, munt, basilicum, marjolein, salie en rozemarijn. Basilicum is ontstaan in Perzië en India, waar het al meer dan 5000 jaar wordt verbouwd. Tegenwoordig zijn Egypte en de Verenigde Staten de belangrijkste landen waar basilicum wordt verbouwd. De naam basilicum verwijst naar het Griekse Basileus wat koning of koninklijk betekent. Bij de Oude Grieken stond basilicum bekend als “koning van de aromatische kruiden”, alleen geplukt door vorsten en andere hoge persoonlijkheden.
Smaakprofiel
Basilicum smaakt mild en licht zoet. Het heeft een zeer lichte kruidentoon waardoor het in veel gerechten kan worden gebruikt. Het past onder andere goed bij vlees, groenten en kaas- en eiergerechten. Basilicum combineert heel goed met tomaat.
Gebruik en toepassing van basilicum
Basilicum wordt in keukens over de hele wereld gebruikt, vooral in Azië (Thailand en Vietnam) en Italië. Het is een extreem makkelijk te gebruiken kruid omdat het echt overal kan worden toegepast. Basilicum combineert goed bij peterselie, tijm, bonenkruid en rozemarijn. Pas ook op dat je het niet te lang meekookt, omdat basilicum tijdens het koken zijn smaak verliest. Het beste voeg je basilicum aan het einde van het recept toe. Basilicum past heel goed bij vlees, of het nu gaat om kip, lam, kalkoen, konijn en wild gaat: Voeg het altijd na of aan het einde van het koken toe. Het past ook heel goed bij vis (rauw of gekookt), zeevruchten en alle soorten schaaldieren. De smaak van basilicum is subtiel, dus wees niet bang om ermee te experimenteren in je gerechten.
Basilicumthee
Basilicum is niet alleen lekker als keukenkruid, maar kent ook tal van gezondheidsvoordelen. Dit kruid bevat namelijk talrijke vitamines en mineralen. Thee van basilicum heeft een stimulerend effect op de spijsvertering. Daarnaast helpt Basilicumthee bij het verminderen van een opgeblazen gevoel en verminderde eetlust. Om basilicum thee te maken overgiet je 1 theelepel gedroogde basilicum met een kopje kokend water en laat je dit 5-10 minuten trekken. Daarna zeven en als thee opdrinken. Je kunt het ook laten afkoelen en ermee gorgelen bij keelpijn.
Basilicum vervangen
Een van de beste vervangers voor basilicum is een ander populair kruid: oregano. Oregano heeft een vergelijkbaar smaakprofiel als basilicum, hoewel het een meer uitgesproken smaak heeft. Een ander alternatief voor basilicum is tijm. Tijm heeft een meer uitgesproken smaak en is in vergelijking met basilicum sterk, peperig en heeft sterkere tonen van munt. Als je tijm als vervanger gebruikt, doe dit dan spaarzaam!