Marjolein
Vanaf € 2,45
Marjolein wordt ook wel majoraan of wilde oregano genoemd. Het heeft een aromatische smaak die doet denken aan tijm. Vooral wintergroenten als kool, wortel en bonen smaken heerlijk met marjolein. Maar het wordt ook veel gebruikt in soepen en sauzen. Ook kan er thee van worden gezet. Marjolein thee zou kalmerend werken en de spijsvertering helpen bevorderen. Marjolein maakt onderdeel uit van de Provençaalse kruidenmix. Onze gedroogde marjolein heeft een intens zoet aroma en is 100% natuurlijk.
- Bestel nu, morgen in huis
- Klanten geven ons een 9,6
- Gratis verzending boven € 50,-
- Vragen? Bel ons op 010-3046089
- Niet tevreden, geld terug
Meer mogelijkheden
Beschrijving
Gedroogde marjolein
Marjolein is het kleine broertje van oregano. Dit kruid is vermoedelijk afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, rond Cyprus en Turkije. Zowel marjolein als oregano behoren tot het plantengeslacht van Origanum. Daarom is er weleens verwarring rond de benaming van deze kruiden. Oregano wordt ook wel wilde marjolein genoemd, terwijl marjoleijn aangeduid wordt als wilde oregano. In het oude Egypte werd marjolein gebruikt voor het helen van infecties. En de Grieken en Romeinen gebruikten het als symbool van geluk. De Grieken gebruikten marjolein in hun kransen en slingers en noemden het oros ganos, oftewel vreugde van de berg. Marjolein is een basisingrediënt in klassieke kruidenmengsels zoal provencaalse kruiden en zataar.
Smaak van marjolein
De smaak van marjolein kan worden omschreven als warm en doet denken aan salie en tijm met citrustonen. Het heeft een complexere smaak dan oregano. En heeft niet de pittige ondertonen van oregano.
Gebruik van marjolein
Marjolein wordt veel gebruikt in de Franse en Italiaanse keuken. Het moet aan het einde van het koken worden toegevoegd om de etherische oliën te behouden voor een heerlijk aroma. Verse marjolein heeft een bittere nasmaak en daarom is de gedroogde variant populairder. Marjolein past het beste in lichtere gerechten zoals kip of vis. Het wordt veel gebruikt in vissausen en in tomatensaus. Marjolein smaakt ook heerlijk in gerechten met aubergines of groenten. Ook in saladedressings met azijn en olijfolie komt het kruid goed tot zijn recht.
Marjolein gezond
Marjolein zit boordevol voedingsstoffen. Het is een bron van vitamine A en C, en mineralen zoals calcium en ijzer. Ook is het goed voor de spijsvertering. Twee tot vier kopjes marjolein thee helpen om je spijsvertering te verbeteren en je maag te kalmeren. Ook geeft het verlichting bij constipatie en diarree.
Marjolein vervangen
Heb je marjolein nodig in een gerecht maar heb je dit niet in huis? Geen probleem. Oregano is een goede vervanger. Net als marjolein behoort oregano tot de muntfamilie en worden de twee kruiden in veel gerechten samen gebruikt, omdat deze elkaar goed aanvullen. Oregano is sterker dan marjolein. Gebruik ongeveer een derde oregano van wat het recept aan marjolein nodig heeft.
Marjolein thee
Marjoleinthee kan helpen bij het bevorderen van de spijsvertering en de eetlust. Het werkt ook verlichtend bij verkoudheid en griep.