Zelf patatkruiden maken

Zelf patatkruiden maken

Of je nu van goudbruine, knapperige patatjes houdt die net uit de friteuse komen of van ovengebakken friet, één ding is zeker: patat is onweerstaanbaar lekker. Maar wat is een goede portie friet zonder de perfecte kruidenmix om het geheel naar een hoger niveau te tillen? Waarom zou je niet je eigen patatkruiden maken? Ontdek hoe je met een beetje creativiteit en een handvol kruiden je frietjes kunt transformeren tot een smaakvolle traktatie die je smaakpapillen doet dansen!

De basisprincipes van patatkruiden

Voordat je aan de slag gaat met het zelf mixen van patatkruiden, is het goed om een aantal basisprincipes van het maken van patatkruiden te kennen.

  1. Zout vormt de basis: Het maakt niet uit welke kruiden je kiest om toe te voegen, zout is de hoeksteen van patatkruiden. Het verbetert de smaken en brengt de natuurlijke smaak van de aardappelen naar voren.
  2. Zoet, pittig en kruidig: Het toevoegen van een vleugje zoetheid, pittigheid en kruidigheid kan je kruidenmix een interessante balans geven. Denk aan suiker, paprikapoeder, chilipoeder of cayennepeper.
  3. Diepte: Voeg kruiden toe zoals knoflookpoeder, uienpoeder, tijm, rozemarijn of komijn voor diepgang en complexiteit in de smaak.
  4. Een vleugje umami: Ingrediënten zoals Parmezaanse kaas, gerookt paprikapoeder of zelfs een snufje kerriepoeder kunnen umami-tonen toevoegen aan je mix.

Recepten voor zelfgemaakte patatkruiden

Hier zijn enkele recepten om je op weg te helpen bij het samenstellen van je eigen patatkruiden:

Klassieke mix:

2 eetlepels zout
1 theelepel paprikapoeder
1/2 theelepel knoflookpoeder
1/2 theelepel uienpoeder
1/4 theelepel zwarte peper
1/4 theelepel gedroogde tijm

Smoky BBQ

2 eetlepels zout
1 theelepel gerookt paprikapoeder
1 theelepel bruine suiker
1/2 theelepel knoflookpoeder
1/2 theelepel uienpoeder
1/4 theelepel gemalen komijn

Kruidige Umami

2 eetlepels zout
1 theelepel kerriepoeder
1/2 theelepel uienpoeder
1/2 theelepel Parmezaanse kaas (fijn geraspt)
1/4 theelepel chilipoeder
1/4 theelepel zwarte peper

Patatkruiden mixen

Nu je ideeën hebt opgedaan, is het tijd om je handen vuil te maken en je eigen patatkruiden te maken. Begin met kleine hoeveelheden en pas de verhoudingen aan naar jouw smaak. Meng de kruiden goed door elkaar en bewaar ze in een luchtdichte kruidenblik op een koele, donkere plaats. Als je je frietjes wilt kruiden, strooi je gewoon een beetje van je zelfgemaakte mix over de frietjes en schud je ze lichtjes om de kruiden gelijkmatig te verdelen.

Vanaf  3,45