Wat is foelie?

blog-wat-is-foelie

Foelie is een van de meest complexe en verleidelijke kruiden in het assortiment van Voordeelkruiden. Ondanks zijn mysterieuze en aantrekkelijke naam wordt deze specerij nog niet zo breed toegepast en dat vinden wij jammer. Daarom laten we je in deze blog kennis maken met …. foelie.

Wat is foelie?

Foelie is het broertje van nootmuskaat. De nootmuskaatboom is de enige boom die twee specerijen geeft. Bij kruidplanten zie je vaker dat één plant twee kruiden geeft. Vaak zijn dit de bladeren en de zaden. Dit is het geval bij ondere andere korianderzaad en korianderblad en dillezaad en dilleblad. Nootmuskaat bollen zijn de zaden van de boom, terwijl foelie het omhulsel is waar het zaad in groeit. De smaak en het aroma van foelie verschillen enigszins van die van nootmuskaat. Foelie heeft een profiel dat meestal scherper en minder zoet is. Het heeft wel veel smaakovereenkomsten met nootmuskaat, maar met subtiele tonen van dennen, zwarte peper en koriander. De etherische oliën van foelie en nootmuskaat hebben verschillende chemische samenstellingen en merkbaar verschillende smaken, ook al komen ze uit dezelfde boom. Dit is vergelijkbaar met hoe een sinaasappelschil anders smaakt en ruikt dan het vruchtvlees.

Hoe gebruik ik foelie?

Hele foelie kan net als een laurierblad worden gebruikt, waarbij het meegekookt wordt en langzaam zijn smaak vrijgeeft. Probeer bijvoorbeeld de foelie  in tweeën te kneuzen en gebruik een stuk om rijst mee te parfumeren en breng met het andere stuk je sudderende kip mee op smaak.
Gemalen foelie moet vers worden gekocht en binnen 6 maanden worden gebruikt. Het kan worden gebruikt als ingrediënt in recepten of als tafelkruid. Probeer foeliepoeder eens om je cappuccino mee op smaak te brengen. Je kunt foelie poeder ook strooien over een bolletje vanille-ijs voor wat extra verleiding. Zowel gemalen als hele foelie moeten op een koele, droge plaats worden bewaard en uit de buurt van hitte en (zon)licht.

Recept ideeën voor foelie

Je kunt foelie gebruiken in zoete gerechten zoals pompoentaart maar ook in hartige recepten zoals Zweedse gehaktballen. Foelie combineert goed met andere kruiden zoals kruidnagel, piment, gember, saffraan, kaneel, komijn, koriander, karwij en venkel. Foelie past goed bij lamsvlees, kalfsvlees, appels, zoete aardappelen, wortels, mango’s, pompoen, room en kazen.
Als je vragen hebt over foelie of een favoriet foelierecept hebt om te delen, stuur dan een e-mail naar hallo[at]voordeelkruiden.nl.

Vanaf  3,45