Wat is saffraan en hoe wordt het gemaakt?

Wat-is-saffraan

Wat is saffraan?
Saffraan wordt gewonnen uit de bloem van de krokusplant (Crocus sativus). De saffraandraadjes zijn de gedroogde uiteindes van de stempels van de saffraanbloem. Iedere bloem bevat drie stempels die met de hand worden geoogst en gedroogd. Er zijn 150.000 bloemen nodig om een ​​kilo saffraandraadjes te produceren. Verder bloeit de saffraan krokus in de herfst en dan maar ongeveer 8 dagen. Daarom is saffraan zo kostbaar. Saffraan wordt aan gerechten toegevoegd om ze een zoete, licht bittere smaak te geven. Saffraan geeft de gerechten ook een sterke kleur. Saffraan is dieprood van kleur maar geeft gerechten een felgele kleur.

Waar komt saffraan vandaan?
Meer dan 90% van de saffraan wordt geproduceerd in Iran. Andere producenten zijn Spanje, Italië, India, Griekenland en Marokko. De krokusplant gedijt goed in het klimaat rond de Middellandse Zee. Wie niet?

Hoe smaakt saffraan?
De smaak van saffraan is uniek en complex: zoetig, bloemig, fris, licht bitter en warm. Kortom, zeer aromatisch.

Hoe moet je saffraan gebruiken?
Saffraan is verkrijgbaar in poedervorm of als draadjes. Om een liter kokend water mooi geel te krijgen heb je maar één saffraandraad nodig. Saffraanpoeder kan direct aan een gerecht worden toegevoegd. Saffraandraadjes moet je eerst weken in een beetje water, olie of azijn. Dit vocht kan daarna aan het gerecht wordt toegevoegd.

Alternatieven voor saffraan
Saffloer is het bekendste alternatief van saffraan en wordt ook wel valse saffraan genoemd. Waar saffraan een intense smaak heeft, smaakt saffloer hooghout wat licht kruidig. Saffloer wordt daarom in plaats van saffraan gebruikt om gerechten een (licht) gele kleur te geven. Dit effect kun je ook met kurkuma krijgen.

Onze saffraan
Saffraanpoeder: Saffraan wordt meestal verkocht als draadje. Poedervormige saffraan is een prima alternatief voor de draadjes, omdat het veel eenvoudiger is om in je gerecht te verwerken.
Saffraandraadjes: Zuivere en echte saffraan.

Vanaf  5,95