Dit moet je weten over kamillethee

Dit moet je weten over kamillethee

Wat is kamillethee?

Kamillethee is een kruidenthee die eeuwenlang wordt gebruikt vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen en kalmerende effecten. Officieel is kamillethee geen thee omdat het geen bestandsdelen bevat van de theeplant (Camellia sinensis)

De geschiedenis van kamille

Kamille is afkomstig van de plantensoort Matricaria chamomilla en heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot het oude Egypte en Griekenland. De oude Egyptenaren vereerden kamille als een heilige plant en gebruikten het als offer aan hun goden. Griekse artsen zoals Hippocrates en Dioscorides beschreven de geneeskrachtige eigenschappen van kamille en gebruikten het als remedie voor uiteenlopende gezondheidsproblemen.

Voedingsstoffen kamille

Kamille zit boordevol voedingsstoffen die de algehele gezondheid ondersteunen.

  • Flavonoïden: Deze antioxidanten helpen het lichaam te beschermen tegen schadelijke vrije radicalen en chronische ziekten.
  • Etherische oliën: Kamille bevat etherische oliën zoals bisabolol en chamazulene. Deze hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen bijdragen aan een betere spijsvertering.
  • Vitamines en mineralen: Kamille bevat onder andere vitamine A, vitamine C, en verschillende B-vitaminen. Daarnaast bevat het mineralen zoals calcium, magnesium en kalium.

Gezondheidsvoordelen van kamillethee

Verlichting van angst en stress.
Kamillethee staat bekend om zijn kalmerende effecten. Het drinken van een kopje kamillethee kan helpen bij het verminderen van stress en angst, en kan helpen bij slaapproblemen.

Ondersteunt de spijsvertering
De ontstekingsremmende eigenschappen van kamille kunnen de spijsvertering bevorderen en helpen bij problemen zoals maagkrampen en misselijkheid.

Versterking van het immuunsysteem
De antioxidanten in kamille kunnen het immuunsysteem ondersteunen en beschermen tegen ziekteverwekkers.

Huidverzorging
De etherische oliën in kamille kunnen helpen bij huidaandoeningen zoals eczeem en acne. Ook kunnen deze oliën als toner worden gebruikt om de huid te kalmeren.

Verlichting bij menstruatiepijn
Kamille kan helpen bij het verminderen van krampen en pijn tijdens de menstruatie, omdat het helpt de spieren te ontspannen.

Verlichting bij keelpijn
Kamillethee kan gebruikt worden als gorgelmiddel om keelpijn te verzachten en ontstekingen te verminderen.

Hoe kamillethee te bereiden?

Zet een lekker kopje kamillethee in een handomdraai.

Ingrediënten
2 eetlepels gedroogde kamillebloemen
400 ml kokend water

Bereidingswijze
Plaats de kamillebloemen in een kopje.
Giet het kokende water over de kamillebloemen.
Dek af en laat het 15 minuten trekken.
Zeef de kamillebloemen uit de thee.

Vanaf  3,95