Wat is paradijszaad?

Paradijszaad-blog

Sluit je ogen en denk aan versgemalen paradijszaad. Wat ruik je dan? Er zijn maar weinig mensen die deze bijzondere specerij kennen. Daarom doen wij een poging om de unieke geur van paradijskorrels te beschrijven. Denk aan een combinatie van hazelnoot, cacao en mandarijn. Samengevat is dat de geur van paradijszaad. Het smaakt zoet, aards, bloemig en nootachtig. En heet natuurlijk, bijna net zo heet als zwarte peper.

De botanische naam voor paradijszaad (in het Engels aangeduid als grains of paradise) is Aframomum melegueta. De zaadjes groeien in peulen aan de plant die tot dezelfde familie behoort als gember en kardemom. In de middeleeuwen verkochten handelaren paradijszaad als goedkoop alternatief voor de toen hele dure zwarte peper. Om paradijszaad te promoten vertelden de kruidenhandelen aan de kopers in Europa dat de zaden in de Hof van Eden groeiden en vanuit het paradijs via de rivieren naar de markten dreven.

Tegenwoordig wordt paradijszaad voornamelijk gebruikt door ambachtelijke brouwers, distilleerders en professionele koks. De plant komt oorspronkelijk voor langs de kust van West-Afrika. Wij halen ons paradijszaad uit Ivoorkust. Paradijszaad kun je, net als zwarte peper, gewoon in je pepermolen doen. Proberen? Koop hier je paradijszaad.

Vanaf  3,95