Kurkuma
Vanaf € 2,95
Kurkuma staat ook bekend als geelwortel, koenjit, kunyit, koenier en turmeric. Deze specerij geeft de bekende gele kleur aan kerriepoeder en masala kruiden. Kurkumapoeder voegt een licht peperige en aardse smaak toe aan gerechten en heeft een aroma die doet denken gember. Gemalen kurkuma wordt vaak toegevoegd aan gerechten voor de kleur. In Azië kom je het in bijna alle gerechten tegen. In Noord-Afrikaanse gerechten wordt kurkuma veel gebruikt bij lamsvlees en groenteschotels, vooral in tajines. Kurkuma is niet alleen lekker maar ook gezond. Dat komt door de stof curcumine waar gezonde eigenschappen aan worden toegeschreven.
- De voordeligste kruidenwinkel
- Nederlandse webshop
- Vragen? Bel ons op 010-3046089
- Geen plastic, duurzaam verpakt
- Gratis verzending boven € 50,-
- Bestel nu, morgen in huis
- 97% wordt op tijd bezorgd
- Klanten geven ons een 9,6
- Binnen 30 dagen retourneren
Meer mogelijkheden
Beschrijving
Wat is kurkuma?
Kurkuma (Curcuma longa) is een plant uit Zuid-Azië waarvan de gedroogde (en gemalen) wortels zeer populair zijn als specerij. In China wordt het gele gember of jianghuang genoemd vanwege de uiterlijke gelijkenissen met de wortels van de gemberplant. De twee tropische planten komen ook uit dezelfde botanische familie en hebben vergelijkbare gezonde eigenschappen, maar qua smaak zijn ze heel verschillend. Kurkuma smaakt peperachtig met een vleugje bitterheid en wordt vaak in gerechten gebruikt voor de kleur. Daarom staat kurkuma ook bekend als de saffraan van de armen. De grote populariteit van kurkuma in Azië is te danken aan zijn karakteristieke smaak en zijn vroegere rol als conserveermiddel. In India werd kurkuma eeuwenlang gebruikt om voedsel te conserveren. De kleur van kurkuma varieert tussen geel en oranje. De werkzame stof die kurkuma zijn gele kleur geeft heet curcumine. Het is deze stof die kurkuma gezond maakt.
Kurkuma gebruiken in de keuken
Kurkuma wordt al duizenden jaren als specerij gebruikt en is een populair ingrediënt in de Aziatische en Midden-Oosterse keuken. In de Indiase keuken wordt het vaak toegevoegd aan curry’s, linzen en aardappelgerechten. De kleurrijke specerij voegt een unieke en aardse smaak toe aan bouillons, sauzen en rijstgerechten. Vanwege zijn intense gele kleur wordt het ook gebruikt als kleurstof voor levensmiddelen zoals mosterd, popcorn, kaas en yoghurt.
Kurkuma gezond
Kurkuma is een belangrijk kruid in de ayurveda en de traditionele Chinese geneeskunde. Het wordt al duizenden jaren wordt als energetisch beschouwd. Het is de basis van het populaire kruidendrankje golden milk, oftewel kurkuma latte. Kurkumawortel kan aan theemelanges worden toegevoegd voor gezonde opkikker.
Kurkuma vervangen
Heb je kurkuma nodig voor je gerecht, maar heb je geen kurkuma in huis? Geen paniek. We hebben hieronder 7 vervangers voor kurkuma op een rijtje gezet die je in gerechten kunt gebruiken. 1. Saffraan Saffraan heeft een aardse, bloemige smaak die bij veel gerechten past. Hoewel het duurder is dan kurkuma, kun je saffraan steeds gebruiken als vervanging voor gemalen kurkuma als je wat kleur aan je gerecht wilt toevoegen, bijvoorbeeld in curry’s. Saffraan kan nogal bitter smaken, dus spaarzaam gebruiken. 2. Gember Gemalen gember is een prima alternatief voor kurkuma. Gemberpoeder wordt gemaakt door gedroogde gemberwortel tot een fijn poeder te vermalen. Gember geeft een warme, pittige smaak aan eten zonder te overweldigend te zijn. Deze specerij kan worden toegevoegd aan onder meer soepen, curry’s en smoothies en is een heerlijke vervanger voor gemalen kurkuma. 3. Komijn Komijn doet het ook goed als je geen kurkuma bij de hand hebt, maar toch die verwarmende smaak en aardse kleur in je gerecht nodig hebt. Komijn combineert ook goed met andere specerijen zoals korianderzaad, wat betekent dat er veel mogelijkheden zijn om komijn als ingrediënt te gebruiken in plaats van kurkuma. Komijn kan overheersen, dus spaarzaam gebruiken. 4. Kerriepoeder Kerriepoeder is een mix van kurkuma en andere specerijen zoals komijnzaad en korianderzaad. Het heeft een gele kleur en een aardse smaak die vergelijkbaar zijn met die van kurkuma. Kurkuma is het belangrijkste ingrediënt in kerriepoeder. In Indiase gerechten kun je het beste kerriepoeder gebruiken om kurkuma te vervangen. 5. Mosterdzaad Mosterdpoeder is ook een uitstekende vervanger voor gemalen kurkuma omdat het een kurkuma-achtige kleur aan je gerecht geeft. 6. Paprikapoeder Paprikapoeder wordt gemaakt van gedroogde rode paprika’s, waardoor het zijn karakteristieke oranjerode kleur en aardse zoetheid krijgt. Paprika voegt kleur aan je gerechten en heeft een milde smaak, waardoor het een perfecte vervanger is voor kurkuma. Probeer eens gerookte paprika als je extra smaak aan je gerecht wilt geven. 7. Laospoeder Laos is verwant aan gember maar heeft een veel intensere, peperige smaak. Laospoeder wordt gemaakt door gedroogde Laoswortel fijn te malen. Als je op zoek bent naar een vervanger voor gemalen kurkuma en iets pittigs wilt, dan is laospoeder de beste match.