Kaneel Ceylon
Vanaf € 2,65
Ceylon kaneel wordt ook wel echte kaneel genoemd en komt oorspronkelijk uit Sri Lanka. In tegenstelling tot cassia kaneel heeft ceylon kaneel een subtiele en warme smaak. Verder heeft ceylon kaneel een lichtbruine kleur terwijl cassia een meer donkere kleur heeft. Kaneel gaat goed samen met zowel zoete als hartige gerechten. Onze ceylon kaneel is 100% natuurlijk zonder toevoegingen.
- Bestel nu, morgen in huis
- Klanten geven ons een 9,6
- Vaste bezorgkosten van € 4,95
- Vragen? Bel ons op 010-3046089
- Niet tevreden, geld terug
Meer mogelijkheden
Beschrijving
Gemalen Ceylon kaneel
Ceylon kaneel, in het latijn aangeduid als Cinnamomum zeylanicum (of Cinnamomum verum), komt uit de Lauraceae familie (de laurierfamilie) en is het neefje van onder meer laurier en avocado. Ceylon komt oorspronkelijk uit Sri Lanka (vroeger Ceylon genoemd) en groeit van nature in het zuidwesten van India en in een klein gebied tussen Kenia en Madagaskar.
Ceylon kaneelbomen hebben 3-5 jaar nodig voordat ze in staat zijn om een schors te produceren die geschikt is voor de oogst. Zodra de bomen schors produceren, wordt dit twee keer per jaar geoogst. Dit vindt plaats na elk van de twee regenseizoenen omdat met regen de schors gemakkelijker van de bomen kan worden verwijderd. De bast van de Ceylon boom is zachter en dunner dan die van de cassia. De allerbeste kwaliteit kaneel wordt uit de stam geoogst terwijl de takken een iets lagere kwaliteit kaneel geven. De meeste kaneel wordt verbouwd in Sri Lanka, Mexico, Madagaskar en India. Onze ceylon kaneel komt uit Madagaskar.
Geschiedenis
Kaneel wordt al duizenden jaren door mensen gebruikt. Al in 2000 voor Christus gebruikten de Oude Egyptenaren het tijdens het balsemproces. Kaneel wordt genoemd in het Oude Testament waar in 7:17 staat geschreven: “Ik heb mijn bed besprenkeld met mirre, aloë en kaneel”. Vroeger was kaneel zo hoog gewaardeerd dat het als geschenk diende voor koningen en keizers en waardevoller was dan goud.
In de Romeinse tijd was ceylon kaneel een zeer gewilde specerij. De Arabieren beheersten de kaneelhandel via moeilijk begaanbare landroutes en vroegen er een hoge prijs voor. Tijdens de middeleeuwen was kaneel slechts in zeer beperkte hoeveelheden verkrijgbaar, waardoor het een statussymbool onder de elites was. Vanwege zijn exclusieve karakter werd het ook begeerd door de opkomende middenklasse. Door deze grote vraag hielden Arabische specerijenhandelaren de locatie waar kaneel werd geoogst tot in de 16e eeuw geheim.
Begin 1500 gaf koningin Isabella van Spanje verschillende ontdekkingsreizigers, waaronder Christopher Columbus en Gonzalo Pizarro, de opdracht om zeeroutes te vinden om specerijen naar Spanje te brengen. Omdat beide Spaanse ontdekkingsreizigers westwaarts naar de Nieuwe Wereld zeilden, konden geen van beiden de bron van kaneel vinden.
Eind jaren 1510 landden Portugese handelaren op het eiland Ceylon (het huidige Sri Lanka) en ontdekten ze kaneel. Ze sloten handelsovereenkomsten met het koninkrijk Kotte om Ceylon kaneel te importeren en dit stelde de Portugezen in staat om de kaneelhandel voor de rest van de eeuw en ook in het begin van de 17e eeuw te beheersen. In 1638 wierpen de Nederlanders de Portugezen omver en namen ze de kaneelhandel over. Dit zou 150 jaar duren. De legende vertelt dat een Nederlandse kapitein beweerde dat “De kusten van het eiland er mee bezaaid zijn en het is de beste van heel het Oosten.” De Britten versloegen de Nederlanders in de 4de Engels-Nederlandse oorlog in 1784. Begin 19e eeuw begon, werd cassia kaneel steeds populairder omdat het goedkoper was en nagenoeg hetzelfde smaakt als Ceylon kaneel.
Hoe te gebruiken
Ceylon kaneel wordt veel gebruikt in de Engelse, Mexicaanse en Zuid-Aziatische keuken. In Groot-Brittannië wordt ceylon kaneel vooral gebruikt in zoetere gerechten zoals fruittaarten, gebak en gestoofd fruit. In India en Sri Lanka is het een belangrijke specerij in curry’s en thee. In Nederland wordt kaneel gebruikt in speculaaskruiden. Ceylon kaneel is goed te combineren met groenten en fruit zoals wortelen, uien, spinazie, appels, abrikozen, bosbessen, kersen en sinaasappels. Ceylon kaneel past ook goed bij piment, zwarte peper, kardemom, kruidnagel en gember.
Hoe smaakt ceylon kaneel?
Ceylon Cinnamon smaakt anders dan cassia kaneel. In tegenstelling tot de pittigere, krachtigere cassia kaneel, heeft ceylon kaneel een diep complexe maar subtiele smaak die warm en zoet is met hints van citrus en kruidnagel. De subtielere smaak van ceylon kaneel is te danken aan de lagere concentratie kaneelolie (over het algemeen 1-2% in gewicht), terwijl cassia kaneel meestal 2-6% bevat.